Μέρα σαν κι αυτή οι κουζίνες παίρνουν φωτιά, όλα τα νοικοκυριά είναι σε εγρήγορση προετοιμάζοντας το αποψινό δείπνο. Οι περισσότεροι σίγουρα έχουν κανονίσει τί θα περιέχει το μενού, για όσους όμως καθυστέρησαν ή είναι αναποφάσιστοι έχουμε να προτείνουμε κάτι διαφορετικό, ένα πιάτο εορταστικό βεβαίως κι εντυπωσιακό –μέρα που είναι! Τα Χριστούγεννα για να ξεφύγουμε από τα κλασικά, η θεία μου μας έφτιαξε μία συνταγή της γαλλικής κουζίνας, ψαρονέφρι με μηλίτη -ένα παλιό παραδοσιακό βρετανικό ποτό σε μορφή μπύρας (θα το βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και κάβες)- και μήλα. Σίγουρα τα τηγανιτά φρούτα σαν άκουσμα αρχικά μας ξένισαν, οι Έλληνες δεν είμαστε τόσο συνηθισμένοι σε τέτοιες νοστιμιές, με την πρώτη μπουκιά όμως χαθήκαμε στη μαγεία της γεύσης, κατενθουσιαστήκαμε, τελικά είναι απαραίτητα για να ολοκληρώσουν τη νοστιμιά του κρέατος που σιγοβράζει στη σάλτσα μηλίτη και γίνεται τόσο μαλακό! Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ρυζάκι ή ακόμα καλύτερα με πουρέ, μιας και τα μήλα του ταιριάζουν άψογα. Είναι μία γεύση που θα σας ξετρελάνει, θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας και θα σας αφήσει όλους μ’ ένα χαμόγελο και μια γλύκα για τη χρονιά που φεύγει κι εκείνη που ετοιμάζεται να έρθει.
* ό,τι και να 'χει επάνω το τραπέζι σας σίγουρα θα το ευχαριστηθείτε με τους αγαπημένους σας τριγύρω και μ' ένα σωρό όνειρα για τη νέα χρονιά!
Δ. Μ. Χ.
.......................................................................................................................
A day like this every housewive prepares tonight's dinner. The majority will probably have decided what the menu should contain, but for all of them who delayed or haven't decided yet we suggest something different, a festive plate of course and spectacular as well. On Christmas day, our aunt cooked for us a french recipe, tenderloin with cider, an old brittish beverage, and apples. At first when we heard of fried fruits we weren't very excited, you see we Greeks are not so used to these flavors, but with the first mouthful we got lost in this magical taste! The apples are necessary to fulfil the delicious and squashy meat that simmers in the cider sauce. You could match it with rice or even better with mashed potatoes. It's a delicacy that will delight you, enthuse your guests, will draw a smile on your faces and leave you with a sweet memory of the year that passes away.
* no matter what your table will have on, you'll absolutely enjoy it with your friends all arround and a lot of dreams for the coming year!
D. M. Ch.
-1200 γρ. ψαρονέφρι κομμένο σε φέτες περίπου 1,5 εκατοστών
-150 ml ελαιόλαδο
-1/2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο και τριμμένο
-600 ml μηλίτης, εναλλακτικά βάζουμε λευκό κρασί γλυκό και ξηρό μισό-μισό
-1 κ.σ. κόλιανδρο ξερό κοπανισμένο
-αλάτι
-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα μήλα
-6 μήλα καθαρισμένα και κομμένα το καθένα στα 4
-3 κ.σ. βούτυρο
-40 ml ελαιόλαδο
-1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
-40 ml μηλόξιδο
-αλάτι
-φρεσκοτριμμενο πιπέρι
Εκτέλεση
-Αλευρώνουμε το ψαρονέφρι
-Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ψαρονέφρι μέχρι να ροδίσει κι από τις 2 πλευρές. Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε μία πιατέλα.
-Σοτάρουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε και το κρέας, αλάτι, πιπέρι και κόλιανδρο.
-Σβήνουμε με μηλίτη, αφήνουμε για 2-3λ. να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα-ίσα να σκεπάσει το κρέας.
-Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 20λ. μέχρι να γίνει το κρέας και να μελώσει η σάλτσα (αν το κρέας έχει γίνει το βγάζουμε και συνεχίζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα)
Για τα μήλα
-Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και βούτυρο και ροδίζουμε τα μήλα απ όλες τις πλευρές
-Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
-Όταν λιώσει η ζάχαρη και καραμελώσουν τα μήλα, τα γυρνάμε, σβήνουμε με το μηλόξιδο, αφήνουμε 2 λεπτά και αποσύρουμε.
Σερβίρουμε το ψαρονέφρι με τη σάλτσα και συνοδευτικό τα μήλα.
.......................................................................................................................
Ingredients
-1200 gr. of tenderloin chopped to slices (1,5cm)
-150 ml of olive oil
-1/2 teacups of flour
-1 big onion chopped
-600 ml of cider (otherwise white wine sweet and dry 50-50)
-1 tablespoon of dry treshed coriander
-salt
-trimmed pepper
For the apples
-6 apples choped in 4 pieces
-3 tablespoons of butter
-40 ml of olive oil
-1 tablespoon of brown sugar
-40 ml of vinegar
-salt
-trimmed pepper
Preparation
-Flour the meat.
-Into a pot saute the tenderloin in medium fire until it turns red on both sides. Then take it off from the fire and put it into a plate.
-Saute the onion for 2 to 3 mins. Then, add the meat, some salt, some pepper and the coriander.
-At the end, pour the cider and let it 2 to 3 mins so as the alcohol evaporates, after that add some hot water just to cover the meat.
-Lower the fire and cook for 20mins till the meat is done and the sauce gets caramelised (if the meat is done sooner take it of from the fire and continue with the sauce until it is ready).
-In a non-stick pan heat up the olive oil, the butter and brown the apples on both sides.
-Pour the sugar, some salt and some pepper
-When the sugar melts and the apples are caramelised turn them over, then pour the vinegar, let it for 2mins and then remove it from the heat.
Serve the meat with the sauce and as the apples as an accompanying.
Nice*
ReplyDeleteMaybe we follow each other !?
Let me know if you follow me & i´ll follow back :)
Greetings <3
pequenaflordemaracuja.blogspot.pt