Σελίδες

05/11/2013

γιαχνί με γλυκοπατάτες / sweet potato ragout



Έχει δύο βδομάδες που οι γλυκοπατάτες μπήκαν στη ζωή μου. Έβλεπα συχνά πυκνά συνταγές και έτσι μια μέρα αποφάσισα να κάνω την κίνηση και να τις αναζητήσω. Η πρώτη δοκιμή έγινε με τον ασφαλέστερο τρόπο. Τηγανιτές. Δοκιμή επιτυχής. Γεύση κάπως διαφορετική. Είναι ακόμα πατάτα, αλλά έχει την τσαχπινιά της.  Έψαξα λοιπόν ποιά θα ήταν η επόμενη δοκιμή. Αφού πέτυχαν οι τηγανιτές, λογικά και οι υπόλοιπες εκδοχές σε φούρνο και κατσαρόλα δεν έχουν παρά να ακολουθήσουν. Σκεφτόμουν τσιπς με θυμάρι και δεντρολίβανο στο φούρνο, ή τον τόσο δημοφιλή πουρέ γλυκοπατάτας. Με το που ήρθαν όμως στο μυαλό μου οι πατάτες γιαχνί όλες οι άλλες σκέψεις μπήκαν σε δεύτερη μοίρα, το πρότεινα αμέσως στα κορίτσια! Ένα γεύμα που συναντάς συχνά στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι, γρήγορο, εύκολο, οικονομικό και χειμωνιάτικο. Εκεί γύρω στο φθινόπωρο είναι κάτι φαγητά που μόλις ψηθούν αρχίζει να μυρίζει χειμώνας. Θα ακολουθήσουν σούπες, ριζότο, αχ και οι χειμωνιάτικες οι πίτες, οι σπανακόπιτες, οι κρεατόπιτες...



*εγώ στο σπίτι μου κάνω πατατούλες γιαχνί με λουκάνικα φρανκφούρτης. Η Μαρία μας όμως απαρνιέται το κρέας και έτσι μπήκαν λαχανικά να συμπληρώσουν το φαγητό.


Χ. Δ. Μ.

.......................................................................................................................


Two weeks ago sweet potatoes came to my life. I often bumped into sweet potato recipies, so one day i decided to search them. The first test happened the safe way. Fried. First try; success. It is still a potato but the taste is somehow different. I was in search of the next way of cooking. The fried were successful, hopefully the other options -in the oven or the pot- will be successful as well. I was thinking chips with thyme and rosemary, or the super famous mashed sweet potatoes. When ragout potatoes came across my mind i forgot every other option for the moment, and Ι immediately invited the girls. A recipe you'll easily find in an everyday family meal. A quick, easy, cheap and winter meal. There are some foods that smell like winter... soups, pies, spinach pies, meat pies, risottos etc.



*Ι usually cook potato ragout with frankfurter. However our dear Maria doesn't eat meat, so vegetables fulfilled the recipe.


Ch. D. M.











































Yλικά για 4-5 άτομα

-1 μεγάλη γλυκοπατάτα
-3 πατάτες
-2 μικρά πράσα 
-1 κρεμμύδι
-2 κόκκινες πιπεριές
-10 φρέσκα μανιτάρια
-2 καρότα
-1 ντομάτα σε κυβάκια
-2 κουταλιές ντοματοπελτέ
-ελαιόλαδο
-αλάτι
-κόκκινο πιπέρι
-1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
-1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-1 κουταλιά φρέσκο μαϊντανό 
-φέτα

Εκτέλεση

-Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τις κόκκινες πιπεριές, τη ντομάτα και κόβουμε σε κυβάκια τις πατάτες, τα καρότα και το πράσο σε ροδέλες και τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες. Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα για να ξεκινήσουμε το μαγείρεμα.
-Τσιγαρίζουμε αρχικά το κρεμμύδι, το πράσο και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε τις κόκκινες πιπεριές και μετά τις πατάτες. Αφού τσιγαριστούν και οι πατάτες λίγο βάζουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τα καρότα, τον ντοματοπελτέ και τα μπαχαρικά και συμπληρώνουμε με βρασμένο νερό στο χείλος της κατσαρόλας.
-Χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει. Παρακολουθούμε να μην τελειώνει το νερό. Αν γίνει αυτό συμπληρώνουμε με βρασμένο.
-Το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 45-60 λεπτά  Προς το τέλος δοκιμάζουμε το αλάτι. Συνήθως χρειάζεται πολύ γιατί οι πατάτες το απορροφούν. Αν το φαγητό είναι έτοιμο, αλλά δεν έχει σωθεί το νερό δυναμώνουμε την φωτιά και περιμένουμε να απορροφηθεί το νερό.
-Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και είμαστε έτοιμοι. Σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και οπωσδήποτε φέτα.

.......................................................................................................................

Ingredients for 4-5 people
-1 big sweet potato
-3 potatoes
-2 small leeks 
-1 onion
-2 red peppers
-10 fresh mushrooms 
-2 carrots
-1 tomato
-2 tablespoons tomato paste
-olive oil
-salt
-red pepper
-1 teaspoon sugar
-1/2 teaspoon curry
-ground black pepper
-1 tablespoon parsley
-feta cheese


 Preparation
-Chop the onion, the red peppers, the tomato,the carrots and the leeks. Chop the mushrooms to thin slices and the potatoes to little cubes. Put some olive oil into a pot to start cooking.
-At first, saute the onion, the leeks and the mushrooms. Add the red peppers and then the potatoes. After the potatoes got sauted, add the chopped tomato, the carrots, the tomato paste and the spices. Then fill the pot with boiled water. 
-Reduce the heat and let it simmering. Try to watch it in order to fill in with water whenever it is needed.
-Cook for 45-60 minutes. At the end sault it, usually potatoes need much sault, because they absorb it.
-Remove from fire when the potatoes have absorbed most of the water.
-Serve with fresh parsley and some feta cheese. 

No comments:

Post a Comment